Проф. д.н.  представя последния си роман Портрет на непозната жена“.  Събитието

...
Проф. д.н.  представя последния си роман Портрет на непозната жена“.  Събитието
Коментари Харесай

ПРОФ. Д.Н. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ, „ПОРТРЕТ НА НЕПОЗНАТА ЖЕНА“ 

Проф. д.н.  представя последния си разказ „ Портрет на непозната жена “.  Събитието ще се състои на 29 ноември (вторник) от 18.00 ч. в Аулата на НАТФИЗ, ул. „ Ст. Караджа “ №20.

Заповядайте!
 Halachev-Pokana(1).jpg
ИВАН ГРАНИТСКИ: Сигурно е, че новият разказ на Любомир Халачев „ Портрет на непозната жена “ ще се трансформира в събитие в живота на актуалната българска литература. Авторът, който ни е добре прочут от предходни надарени произведения, сред които би трябвало да изтъкнем романът „ Сънувам кино “, сборника с ловни разкази „ Спомен за лисицата “ и блестящата журналистика „ Шапката на Ниночка “ в този момент предлага на интелигентната аудитория разказ с забавна и увлекателна басня и зареден с многопластови художествени инвенции и хрумвания. Лайтмотивът на романа е безконечната тематика – битката за душата на създателя. Кой път би трябвало да бъде определен – пътят на властта, охолството, самолюбуващата се вещественост, или пътя на лишенията, смирението и безкористния труд. В житейския и професионалния конфликт на двама от своите герои – художници – създателят пресъздава и превъзходна картина на комплицираната и спорна ера от 50-те години на XX век до края на века.

ПРОФ. ДОЧО БОДЖАКОВ: Имах привилегията на прочета романа на Любомир Халачев „ Портрет на непозната жена “, по този начин да се каже, още в ръкопис. Роман, написан в традициите на положителната класическа литература – с ясна басня, мощно обръщение и с изложба от плътни, вълнуващо поднесени облици. Авторът е избрал главната част на действието в романа да се развива в едно тъмно за България време – 50-те години на ХХ век. Времето, в което по безсърдечен метод у нас се поставят основите на сталинския вид комунизъм. Композиционната рамка обаче е затворена сред увод от 2015 година и завършек от 2016 година, т.е. събитията отекват и в наши дни. Този успешен прийом обрисува още по-ярко и релефно контура на трагичното минало, разрешава ни да осмислим от сегашен ракурс неговите духовни спорове и обвързваните с тях човешки контузии. За да реализира замисъла си, Любомир Халачев концентрира събитията в забавна за белетристично проучване среда – тази на хората на изкуството. Водещи персонажи в романа са студенти и преподаватели от тогавашната художествена академия. Тази интелектуална среда извършва функционалността на самобитен лакмус, благодарение на който се демонстрират комплицираните процеси в българското общество от това време. 

Особено забавна е сюжетната линия, проследяваща навлизането в изкуството на главните персонажи, Андрей и Александър, и тяхната по-нататъшна реализация. Тук има доста мощни моменти за първата среща на младежа с изкуството и откриващите се благоприятни условия да се изразяваш посредством него, за ранния конформизъм и мъчителните пориви за превъзмогването му, за младежкото другарство и любовта, за измяната и верността, за призванието и признанието в едно обречено на политическа застоялост време. 

Силната страна на романа „ Портрет на непозната жена “ е в умеенето на създателя да прониква надълбоко в историческото време и да открива там пристрастености и спорове, настоящи и през днешния ден. При това, както към този момент загатнах, става дума за един от най-спорните и трагични интервали от новата българска история. Обикновено, връщайки се към него, писателите слагат гледната си точка някъде отвън историята и описват за предишното от позицията на знаещи историческата развръзката съвременници. Любомир Халачев е избрал различен метод. Той се пробва да разбере хода на времето и хората, живели в него. Да страда, да обича, да се раздира от подозрения и изкушения, дружно с персонажите, за които споделя. Да накара читателите да ги одобряват като действителни човешки лица, а не като литературни миражи. Авторът като че ли се превъплъщава персонално във всяко събитие и разтваря личната си сензитивност във всеки обособен облик. Подобна писателска съпричастност респектира, кара те да се отнасяш с доверие към предлагания белетристичен свят, оказва помощ ти да откриеш белезите на действителния живот в него. 

В своя разказ Любомир Халачев не съди, не морализаторства, не дава еднопосочни отговори. Той разкрива като археолог културните пластове на историята, която споделя, с цел да ни подсети, че човек постоянно е жертва на характера си – положителният на своята добрина, неприятният – на злото, което го е обладало. Но, преди да поеме след силата на ориста си, всеки от тях е имал право на избор. Това е и най-важната концепция на романа „ Портрет на непозната жена “ – нуждата да направиш честен избор в едно аморално време. И да платиш за този избор, даже с цената на проваления си живот.

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ 

Проф. Любомир Халачев завършва  ВГИК, Москва, през 1972 година През 1974 година се посвещава на образованието по операторско майсторство в НАТФИЗ. От 1975 година работи в Студия „ Време “ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. През 1991 година основава „ Кодиак “ – продуцентска компания, която по-късно се преименува на „ Кадиак Филм “. Един от създателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми.

Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур. Ръководител и преподавател на семинари и уъркшопове в европейски стратегии, член и ръководител на журита на български и интернационалните фестивали. Професор, лекар по изкуствознание. Декан на Факултет екранни изкуства на НАТФИЗ (2005 – 2011) и Ректор (2011–2015). В момента преподава „ Документално кино ” на студентите по „ Операторско майсторство “ и „ Продуцентство ” в магистърската стратегия „ Мениджмънт в екранните изкуства “.

Създал е повече от 100 късометражни кино лентата с голям брой награди на български и интернационалните фестивали. Автор е на десетки публикации, на 8 книги в региона на киното и малкия екран и на 6 книги с разкази.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР